Wojciech Bazyli CHAREWICZ

Dziennikarz i krytyk kulinarny

Limnolog z wykształcenia (Uniwersytet Gdański). Dziennikarz od 1985 roku. Specjalizujący się w tematyce leśnej, łowieckiej i kulinarnej. 1993-1996 wiceprezes, a 1996-1998 wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej spółki Edytor wydawcy Gazety Olsztyńskiej. W latach 1998-2008 redaktor i konsultant grupy medialnej Polska Press w tematyce leśnej i przyrodniczej. Od 2003 roku dziennikarz kulinarny, a od 2008 roku również krytyk kulinarny.

Autor ponad 800 publikacji kulinarnych (Wiadomości Wędkarskie, Brać Łowiecka, Gazeta Olsztyńska, Nasz Mazur, Tygodnik Szczytno, Tygodnik Piski, Nad Sołą i Koszarawą). Współautor książki kucharskiej "Dieta i Miłość" (2012). Autor wydania specjalnego Braci Łowieckiej „W myśliwskiej kuchni Wojtka Charewicza” z tradycyjnymi dla polskiej kultury kulinarnej potrawami z dziczyzny. Autor scenariuszy i prowadzący dziesiątki filmów o tematyce kulinarnej realizowanych za granicą (Alaska, Rosja, Kambodża) oraz autor serialu „Kulinarna Mapa Polski” (2013). Wielokrotny laureat i zwycięzca konkursów kulinarnych. W 2003 - I miejsce za białą kiełbasę z dzika. Trzykrotny finalista Mistrzostw Polski w Grillowaniu. Wojciech Charewicz szkoli szefów kuchni w zakresie potraw z dziczyzny i ryb. Prowadzi plenerowe imprezy kulinarne. Juror w konkursach kulinarnych. Autor wydawnictw kulinarnych propagujących potrawy z ryb: „Ryby mają głos” - 2008, „Spotkanie z rybką”- 2009, „Rybka na tarczy”- 2010, „Rybka na ludowo” – 2011. Współautor książki „Łowiecki Raj - w Olsztyńskiem po 1945 roku”. Autor serii felietonów łowieckich „Z mazurskiej Kniei” - Gazeta Olsztyńska 1989 - 1993 r. Odznaczony medalem „Zasłużony dla Łowiectwa Warmii i Mazur”, brązowym i srebrnym medalem PZŁ. Od 2002 roku członek Rady Naukowo-Społecznej Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Lasy Mazurskie”.